Historik
Omberg II byggdes 1927-28 som den första av de tre fastigheterna i kvarteret. Invigningsdagen bjöd på kaffe, musikunderhållning, tal och visning av de 84 lägenheterna. Dagen drog inte mindre än 12.000 besökare som var nyfikna på den moderna fastigheten med badrum och rinnande varmvatten i lägenheterna. Fastigheten inrymde från början även 7 butiker, ett bageri och en verkstad. Föreningen ritades av arkitekten Arvid Fuhre, som även ritat andra äldre HSB-föreningar.
"Omberg 2 är mitthuset i kvarteret och bryter mot de omgivande husen genom sitt torn som ger riktpunkten åt hela kvarteret." På tornet skulle enligt dåvarande HSB-styrelsen HSB-märket "stråla i elektriskt ljus".
Kvarteret Omberg var bland de första fastigheterna som fick badrum och rinnande varmvatten i lägenheterna. Första tiden i Omberg var folk väldigt nyfikna, framförallt på badrummen. Bekanta och bekantas bekanta kom hit och tittade. "Den stackars fastighetsskötaren fick elda jämt. Så fort han fick upp värmen, så tog varmvattnet slut. Alla som kom hit ville pröva. De badade slut på vårt varmvatten".
Så småningom gick det upp för folk att varmvatten inte var någon onödig lyx. På denna tid fördes en livlig debatt i pressen om duschrummen var lyx eller ej. Även tvättstugorna lockade besökare. Tvättbrädorna och grytorna var utbytta mot moderna maskiner och mangelrum. Det beslutades att man inte fick tvätta åt utomstående, dit räknades inte närmaste anhöriga.
"Redan från början var sammanhållningen god i Omberg 2. Vid varje årsmöte hade man dans och trevligheter. På midsommar sattes majstång upp och man drack kaffe. Sedan gick man upp på någon av de stora vindarna och dansade. Under jul hade man illumination och lampor på gården".
På den tiden beboddes lägenheterna till största delen av familjer. Trots de små lägenheter var det många familjer som hade upp mot 6 - 7 barn. "Som mest fanns det 250-260 barn i huset".
Av de som flyttade in i de nybyggda HSB-föreningarna (Åreskutan, Helagsfjället, Omberg och Svärdsliljan) var ca 90% arbetare och resten tjänstemän.
Faktauppgifterna och citat är hämtade ur: HSB Göteborg, SÅ GICK DET TILL 1925-85.